Wat is een afgebroken nagel?

Bij een afgebroken nagel mist er een gedeelte of zelfs een groot deel van de nagel. Een teennagel kan afbreken door bijvoorbeeld het (langdurig) onder druk staan of stoten van de nagel of na een opgelopen trauma, waarbij er bijvoorbeeld een object op de teen is gevallen. Dit kan veel pijn veroorzaken en overlast geven bij het bewegen. Soms kan het nagelbed zijn aangetast waardoor er een bloeding ontstaat. Indien er sprake is van een bloeding onder de nagelplaat dan kan de nagel als gevolg hiervan loslaten of afbreken.

Beschrijving afgebroken nagel

Een afgebroken (of een gescheurde, gespleten nagel) kan bij iedereen voorkomen. Het nagelbed bevat veel zenuwuiteinden, een afgebroken teennagel kan dus veel pijn doen en ongemak geven. Het groeien van nagels is een lang proces. Het huidgedeelte waar de nagel zat ondervindt tijdelijk geen druk van de nagel, daardoor kan deze wat omhoog komen. De nagel kan gaan ingroeien of zich ontwikkelen tot een stootnagel (een dikke, bolle, misvormde nagel). Het is raadzaam om de nagel te laten repareren door een pedicure of medisch pedicure.

 

Symptomen afgebroken nagel

  • een breuk of scheur in de teennagel
  • een gedeelte van de teennagel mist

 

Oorzaak gescheurde nagel

Er zijn verschillende factoren die kunnen zorgen voor een gescheurde teennagel. Een harde klap kan een breuk in de nagel veroorzaken. Ook kan de nagel ergens achter blijven haken waardoor deze splijt, scheurt of breekt. Het hebben van te lange nagels zorgt voor een groter kans op beschadiging.

 

Wat kun je zelf doen

Probeer de afgebroken teennagel niet zelf te behandelen. Doe je dit verkeerd, dan kun je het probleem verergeren en kan de nagel gaan ontsteken. Ook geeft een onbehandelde afgebroken nagel een grote kans om te gaan ingroeien of het ontwikkelen van een stootnagel. Maak daarom een afspraak bij een pedicure of medisch pedicure van ProVoet.

Betreft de afgebroken nagel enkel een klein hoekje waar je geen hinder van ondervindt? Dan is behandeling niet altijd nodig. Houd de nagel(groei) goed in de gaten. Wordt het rood of groeit de nagel niet goed door? Dan is het raadzaam om alsnog snel een afspraak te maken bij een pedicure of medisch pedicure.

 

Afgebroken nagel behandelen

Een afgebroken nagel kan goed worden behandeld door de pedicure of medisch pedicure. Indien mogelijk kan de pedicure of medisch pedicure de nagel repareren. Bij een nagelreparatie wordt een nagelprothese gezet. Dit is een techniek waarbij de natuurlijke nagel gedeeltelijk of volledig door een kunstnagel wordt vervangen. De nagel kan worden vervaardigd met gel, acryl of een combinatieproduct. De tijdelijke kunstnagel past goed bij de natuurlijke nagels en is ook voor heren een passende oplossing. De kunstnagel zorgt ervoor dat de oorspronkelijk gevormde nagelwallen behouden blijven.